Meho je potomak iznimno bogate obitelji iz Podstrane: Kao dijete sam bacao dolare u zrak, preoteo sam BMW Draganu Džajiću, ali sam cijeli život radio!

Meho je potomak iznimno bogate obitelji iz Podstrane: Kao dijete sam bacao dolare u zrak, preoteo sam BMW Draganu Džajiću, ali sam cijeli život radio!

Vespe, skuteri, Riva, sunčane naočale, trendy ekipa – Split je uvijek njegovao šminkersku crtu u kojoj se težilo pokazati u što bojem svjetlu.

A bilo je tu uvijek i onih koji su imali više, dobre automobile, markiranu garderobu, mondeni život. Vidjelo se to i na nedavnom predavanju posvećenom automobilima, u hotelu “Briig” na Bačvicama, na kojem su vlasnici oldtajmera pokazali svoje glavne zgoditke.

Među njima se posebice istaknuo ljubitelj Rolls-Royceva, Splićanin Ivo Božiković, vlasnik dvaju auta te marke. Potomak je iznimno bogate podstranske obitelji, koja već stoljećima živi životom visoke klase.

I za razliku od većine svoga kova koji vole od medija sakriti prednosti svoga statusa, Ivo nam je otvorio vrata svog života.

Ugostio nas je u luksuznoj višekatnici u Grljevcu, s bazenom i terasastim vrtovima, u penthouseu s golemom terasom s koje puca spektakularan pogled na Split i otoke.

Prije toga nam je pokazao svoje glasovite Rollsove, BMW-a oldtajmera što će nakon obnove biti spektakl od vozila i Topolina kojim izaziva pažnju gdje god prođe.

– Ali isto kada idem u grad, izbor padne na Topolina jer gdje god da s njim dođem, izaziva veselje. Mašu nam, pozdravljaju nas, slikavaju. S Rollsom baš nisam siguran da nas tako oduševljeno primaju.

S njim uvijek nadolaze komentari – “a vidi ga, vidi šta se puše, ima se, može se, odakle mu lova”. Naš je svit baš zloban, baš čudan – kaže Ivo, kojeg svi zovu nadimkom Meho.

Prvi podaci o njegovim precima dolaze još iz 14. stoljeća, kaže nam, tvrdeći kako su uvijek bili ugledna i bogata obitelj. Dida i baba, nekoliko muških članova te jedna teta davno su otišli u Ameriku kako bi se obogatili. I u tome su i uspjeli.

“Dolore” su poštom slali doma, Ivo se sjeća da mu ih je mater u traverši, na hrpi, donosila u njihove prostrane kuće. Pa je on znao zgrabiti gomilicu i bacati je po zraku kao pahulje.

Tajkuni su ovi novopečeni

– Dvije me stvari nerviraju: kada mi netko kaže da sam rođen sa zlatnom žlicom u ustima i da sam tajkun. Nisam. Radio sam svakodnevno kao malo dijete na našim poljima, brao cvijeće, breskve, smokve, po cijeli dan. Moji su se bavili poljoprivredom i trgovinom.

Poslije bi se uredio, obukao odijelo šivano po mjeri i odlazio vani sa svojima. Tajkunima držim ove novopečene bogataše, ove skorojeviće koji su takvima postali priko noći.

Ja sam čovjek koji mogu podnit sve osim nerada, linosti, i uvik kažem, ni moji nisu imali milosti, radio sam kao pas. I zato ne mogu tolerirati da neko sidi po kavama i uzdiše da nema love – kaže Ivo.

Svaka priča ima dva lica pa i ona o “trulom bogatstvu”, kako bio rekli cinici. No odrasti u takvom okružju, kaže Meho, ipak je bila divota. Njegova je obitelj još 1950. godine u Sumpetru imala hotel, kasnije beogradsko odmaralište.

Prvi su imali radio i TV, frižidere i mašine

Poslije je nacionaliziran, kao i obiteljske kuće u Splitu i Opatiji. Obitelj je u mnogo čemu bila prva, imali su prvi radio, TV kada u Jugoslaviji nije bilo državne TV kuće, tekuću vodu, frižidere, mašine za robu, vile s plišanim tapetama i mramorom, svoje dizajnere.

I skupa auta. Od oca koji je među prvima vozio auto i gliser, na dar je kao momak dobio BMW 2002 TII, čudo od dizajna. Šest mjeseci nakon što je izložen u Beogradu na autosajmu, došao je u Mehine ruke. Željela ga je i tadašnja nogometna legenda Dragan Đajić, ali se ipak morao zadovoljiti jeftinijom verzijom, dvije klase slabijom.

– To je bilo auto, otvoriš, a ono miris kože. Možeš se ti i obuć kao klošar, ali kada izađeš iz takve limuzine, sve oko tebe vrišti.

Iz njega izlaziš kao gospodin

Tako je i s Rollsom, ta marka ima svoju visoko postavljenu ljestvicu. Iz njega izlaziš kao klasa, gospodin.

Ni jedno auto ne miriše kao Rolls. Rolls je kralj, taj njegov ručni rad, kubici u motoru, predenje dok se kreće. Zato ih imam dva, jer im odoljeti ne mogu – govori Meho.

Obožava automobile. A kroz cijeli život, pa i dandanas, u njega su ulazile i prolazile brojne poznate osobe. Pa i veliki Oliver Dragojević.

Oliveru posuđivao Simcu

– Oliver je bio moj veliki prijatelj. Ja sam ga zva Ćoro. I na početku karijere moj dobri Ćoro nije imao toliko novaca za auto. A trebao mu je za ići na gaže. I onda sam vam ja tu uskakao sa svojom Simcom 1000. S njom je odlazio na nastupe dok se nije malo obogatio i kupio svoj – kazuje Meho.

Vrijeme je prolazilo, no prijateljstvo Olivera i Mehe nikada nije prestalo. Družili su se i dalje, često na terasi njegove vile pokraj mora u Podstrani. Do ove zadnje živio je u njih osam.

– Bila su to puno lipa druženja. Skupila bi se ekipa, uvik je bilo veselo. Kod mene, u mojoj staroj vili odma prvi red do mora, snima je i spot za pismu “Za mrvu jubavi”. Tu je spot snimala i Zorica Kondža.

Na toj teraci se održa i izbor za Miss. Pobjednica je bila Žana Šarić, u žiriju su sidile Zdravka Krstulović i novinarka Branka Slavica, a svirala je Daleka obala.

Robu im je sašila moja žena, ona je imala prvi butik u Splitu. Kako su počele uzbune i pomračenja, cila je ekipa bila moj gost tjedan dana – govori Meho.

Obožava ljude, feštu, ples

Družio se s nogometašima, blizak mu je prijatelj bio i Zvone Boban, kojem je uvijek, kada bi dolazio u Split, davao svoj Porsche da ga po gradu vozi.

Meho obožava ljude, društvo, kaže kako u žaru slavlja zna skočiti na stol, plesati, pjevati. Ali kada se radi, tada je hladan kao špricer, tada nema milosti.

– Kada je stiglo ratno vrijeme, i žena i ja i moj brat išli smo u rat. I zamislite vi to, i ona i ja smo u ratu bili ranjeni. Ta su mi sjećanja iz raznih vihora ostala još uvijek živa. I tu je bilo i zgoda i nezgoda. Kako ja nosim ovaj nadimak Meho, tako sam u ratu od naših skoro zbog njega glavu izgubio.

Osjetio što je iskorištavanje

No u svom tom životnom plesu tri su stvari uvijek ostale stacionarne: predanost obitelji, unucima, ozbiljnost u poslu i ljubav prema autima.

U jednom sam trenutku imao u garaži deset oldtajmera, evo i sad me dolje čeka jedan BMW koji će dobiti najmoderniju unutrašnju opremu – veli.

Lako je biti bogataš. S druge strane medalje i nije tako lako, kaže Meho. Veli kako je navikao častiti u društvu, i da je imao prigodu osjetiti kako neki to vole jako iskorištavati. Ali zna i zakočiti kada treba. I pokazati temperament kada stvar prijeđe preko granice.

Jer ako si bogat, to ne znači da stvari ne vidiš jasnim okom. Posebice ako cijeniš novac, na način kako ga cijeni i onaj koji ga nema za razbacivanje.

– Možda to sada nekome može zvučati patetično, ili licemjerno, ali svom snagom poštujem ljude koji rade, koji se trude, pa da i nemaju novaca koji bi im omogućio raskošan život. Ali život je takav, ne možeš birati roditelje, možda sam ja imao sreću – kaže Ivo Božiković.

Rođak je bio vozač Al Caponea

– E nisam vam rekao, jedan od mojih daljnjih rođaka, također američki gastarbajter, Petar Božiković, bio je vozač Al Caponea. Ima jedna knjiga u kojoj se to i spominje. Otac mi ga je znao, isto je obožavao dobra vozila.

Petar je kasnije radio u Belgiji, imao je veliku kompaniju koja se bavila opskrbom brodova. Njegov je odabir bio zeleni Cadilac, kabrio. Dobro auto, iznimno dobar ukus – kaže Ivo Božiković.

Rabljeni dva milijuna, a novi čak četiri!

Koliko košta jedan Rolls-Royce? Milijune kune. Primjerice, prema podacima s oglasnika Njuškalo, rabljeni Rolly-Royce model Ghost (MkII 6.6 V12), 420 kW, iz 2018. godine, koji je prešao 9500 kilometara, zapada oko dva milijuna kuna. A što sve ima?

– Creme light bež koža u kombinaciji s navy blue perifernim elementima unutrašnjosti i obrubom kožnih površina.

– Ukrasni elementi unutrašnjosti Open Pore Tudor hrast

– Ručno izrađena/obojena linija na bočnoj strani vozila *Single Coachline* – Creme Light

– Panoramski stakleni krov el. podesiv

– Sjedala od prirodne kože

– Aluminijski kotači (21)

– Tepisi od janjeće vune

– Rasklopivi putni stolići straga, obloženi drvetom

– Funkcija masaže na svim sjedećim mjestima + provjetravanje istih

– Sustav kamera 360° Rear View, Top View Side View

– Head up sustav

– Aktivni tempomat s radarom – ACC

– Night Vision termokamera – asistencija za uvjete slabe vidljivosti

– Hladnjak u stražnjem naslonu

– Memorija sjedala

– Wi-Fi Hotspot priprema

– Ambijentalna rasvjeta

– Grijano vjetrobransko staklo

– Automatsko zatamnjivanje svih osvrtnih zrcala

– Grijanje svih sjedala

– Sound system

– RR GHOST EWB primjerak s posebnom specifikacijom za najzahtjevnije vlasnike, kristali u bezbojnom laku karoserije, kombinacije materijala, tekstura i boja, itd…

U oglasu se navodi da je cijena novog primjerka s gore navedenim specifikacijama 515.443,75 eura sa svim troškovima uvoza do registracije, tj. oko 3,8 milijuna kuna.

Author Image
admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *