Posjetili smo dramski studio „Makadam“ u Sarajevu: Mjesto gdje djeca razvijaju maštu

Da je gluma čaroban i lijep svijet, uvjerili su nas Mia, Hana, Sara, Asja, Jona, Dino, Jasmina, Iris, Ajra i Tea zajedno sa svojim profesorom, mladim glumcem Rijadom Gvozdenom, koji su prije nekoliko mjeseci počeli ispisivati historiju dramskog studija „Makadam“ u Sarajevu. Njih deset čini prvu grupu polaznika. Iako pripadaju različitim generacijama, glumački nerv i energija su im isti. Prošle sedmice smo prisustvovali jednom od njihovih časova. Obradovali su se, bili su znatiželjni i s radošću su stali pred naš objektiv, ali ipak fokus su, u stilu velikih profesionalaca, stavili na svoju tačku. Osim dobre glume, ovdje prijateljstvo i sloga značajno upotpunjavaju njihov čarobni svijet. Ne izostaje ni međusobne podrške i savjeta starijih kolega mlađim, čime se njihov profesor najviše i ponosi. Ova institucija je posebna i stoga što njeni polaznici sami smišljaju tekst za scenu koju će u datom trenutku odglumiti. Profesor je tu, nadgleda cijeli proces i vješto im daje smjernice, ali svojim glumcima ostavlja da sami pišu tekstove za svoje predstave.

 RAZVIJANJE MAŠTE

– Od početka sam išao u tom pravcu da razvoj mašte bude izuzetno važan dio rada s djecom i mladima. Najlakši način bi bio da ja izaberem tekst, donesem ga na čas, djeca ga pročitaju, podijelimo uloge i postavimo predstavu. Ali, vjerujem da je pristup u kojem oni rade na tekstu mnogo bolji i produktivniji. Znam da danas u tom procesu uživaju, što mi je u ovoj fazi dovoljno, a iskreno se nadam da će kasnije, u odrasloj dobi, možda kada i sami budu odgajali svoju djecu, shvatiti zbog čega danas na tome insistiram – otkriva nam Rijad na početku razgovora te objašnjava i odakle je uopće došla ideja za pokretanje dramskog studija i zašto on nosi naziv „Makadam“.
– Ideja je živjela neko vrijeme. Međutim, prije nego sam se upustio u takvu avanturu htio sam, zapravo, provjeriti šta je to što djeca i mladi žele, kakav pristup im odgovara, na koji način, kroz aktivnosti dramskog studija, mogu pozitivno na njih djelovati, a želio sam i dodatno sebe profilirati u radu s djecom. U jednom trenutku su kockice naprosto sjele na svoje mjesto, te sam nakon razvijanja biznis ideje dobio start up sredstva za pokretanje studija „Makadam“, koji je zvanično osnovan u augustu ove godine. Naziv je dobio jer je moje djetinjstvo vezano za makadam, odrastao sam na makadamu, igrao se i nekako mi se taj naziv učinio savršenim za moj dramski studio.
Grupa koja diše kao jedno ne krije ljubav prema svom profesoru, koji im usađuje i prenosi glumačko znanje. Ipak, osim dobre glume Rijad djeci prenosi i mnogo veće vrijednosti.
– Volio bih da studio „Makadam“ bude mjesto na kojem će nenametljivo učiti, ne samo o glumačkim vještinama, već i o nekim općim vrijednostima. Nadam se da će se ovdje roditi i neka prijateljstva koja će preći okvire studija, a bio bih sretan ukoliko nekoga od njih ozbiljno zaintrigira gluma pa je odluče dublje i više istraživati. Povjerenje u druge, saradnja, vjera u sebe i vlastite kapacitete, važnost razvijanja mašte, činjenica da, kada se potrudite i uložite 100 posto sebe, mnogo toga se može postići… Sve su to stvari koje bih volio da im ostanu urezane pa da se s osmijehom na licu jednog dana prisjećaju svog odrastanja i vremena koje su provodili ovdje – govori.

Koliko se profesionalno pristupa radu s mladima i djecom u ovom studiju, pokazuje i to da svi obučeni u crno, te da razlika ne postoji.

Cijelu priču čitajte u printanom izdanju magazina Azra.

The post Posjetili smo dramski studio „Makadam“ u Sarajevu: Mjesto gdje djeca razvijaju maštu appeared first on Azra Magazin.

Author Image
admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *