Upoznala sam ženu koja mi se povjerila kako se nije udala jer čeka da se njen muškarac razvede, ubrzo sam otkrila da sam ta supruga zapravo ja by dr. Vahida Djedović

Upoznala sam ženu koja mi se povjerila kako se nije udala jer čeka da se njen muškarac razvede, ubrzo sam otkrila da sam ta supruga zapravo ja by dr. Vahida Djedović

Na jednom seminaru sam upoznala super ženu. Brzo smo kliknule i sprijateljile smo se. Ja sam rekla da sam sretno udata i da imam dvije kćeri, a ona je rekla da je u vezi tri godine. Pitala sam je da li planiraju da se vjenčaju, a ona je rekla da je situacija malo problematična i da čeka da se njen dragi razvede. Kao, već odavno nema ništa između njega i njegove žene, ali ne da mu razvod. Ipak, ona ga voli i čekat će dok bude trebalo. Budući da smo bile prijateljice u realnom životu, tako smo postale i prijateljice na društvenim mrežama. Kada sam zavirila u njene fotografije, ona i moj muž su gotovo na svakoj fotki u ljubavnom zagrljaju. Kada sam se malo povratila od šoka, pitala sam je je li to taj muškarac, a ona se zaljubljeno smješkala i potvrdno kimala glavom. Ja sam brže-bolje skinula sve slike na kojima je bio moj muž, kako ona ne bi saznala ko sam ja. Moj muž nije bio pobornik društvenih mreža i sada mi je postalo jasno i zašto. Tako je mogao ordinirati na dva mjesta. Nisam mogla sebi doći danima, ali nastavila sam povremeno druženje s njom. Ona njega zaista voli i vjeruje u svaku njegovu laž. A on laže toliko, da ni pas s maslom ne bi mogao pojesti. Njemu još nisam ništa rekla i ne znam šta da radim i šta je pametno. Mislila sam da imam život iz bajke, ali to nije ni blizu tome. Još se pretvaram da je s nama sve uredu i još sam dobra prijateljica ljubavnici svoga muža. Kako izaći iz bespomoćnosti i ovog haosa? Napominjem da sam vrlo  pravedna i nastojim ispuniti očekivanja, prvenstveno prema samoj sebi. Dakle, mislim se šta je najpravednije za ovaj odnos utroje?

Vrlo ste pravedni, pa ono što je tako očigledno, prebacujete, kao vruć krompir nekome drugome, u ovom slučaju meni.

Do prije nekoliko desetljeća, u međunarodnoj klasifikaciji bolesti postojala je i kategorija pod imenom „Samoporažavajući poremećaj ličnosti“, ali je zbog političkih razloga izbrisana. Danas se osobe, koje same sebi nanose štetu, zovu mazohisti.

Istraživanja pokazuju da samoporažavajuće ponašanje počinje u ranom odraslom dobu, a osoba je privučena vezama u kojima će patiti, ali patnja je izbor manjeg zla. Ovdje je patnja samo vid odbrane od nedosljednih i prijetećih roditelja.

Za Vas je važno da se zapitate šta će se dogoditi ako dopustite ljutnji da izađe van i ako mužu saspete u lice da je licemjer, a svojoj novoj prijateljici da je glupača koja vjeruje svome ljubavniku. Jer, taj ljubavnik je Vaš muž! Vi, uprkos svijesti, koja Vam kaže da postoji drugačiji izbor, činite sebi medvjeđu uslugu i radite protiv sebe.

Mazohisti (samoporažavajuće ličnosti), često za sebe kažu da su bespomoćni i od drugih traže da ih oslobode. Sada Vi od mene tražite da Vas oslobodim. Od čega da Vas oslobodim? Od roditelja koji nisu mogli prepoznati Vaša dječija očekivanja? Vi ste sada odrasla žena i ne treba Vam potvrda roditelja da nešto radite dobro.

Prema psihoterapeutu Kernbergu, mazohizam i depresija imaju slične karakteristike, a jedna od njih, koja je čini mi se izražena i kod Vas, jeste da te crte ukazuju na strogo funkcionisanje savjesti. Depresivno – mazohističke ličnosti su presavršene, nedostaje im smisao za humor, stroge su prema sebi i od sebe imaju izuzetno visoka očekivanja. Često su strogi i prema drugima, ali to rade pod maskom istjerivanja pravde. Kada ne ispune sopstvena očekivanja, mogu postati depresivni. Ponekad se čini da sami sebi prave situacije u kojima će doživjeti poniženje i bol.

Da li je ova situacija, koja je jasna kao dan, samo potvrda i opravdanje za Vaš doživljaj patnje?

Danas se mnogo govori o depresiji, ali o mazohizmu, ukoliko nije seksualne prirode, rijetko ko da govori i objašnjava ga.

Iako se opisujte kao pravedna osoba, čini mi se da je Vaše samopouzdanje skroz nisko i da, prije svega, treba da radite na prihvatanju sebe i svojih vlastitih vrijednosti. Budući da je Vaš problem složenije prirode, savjetujem da potražite stručnu pomoć i usredsredite se na sebe. Prije svega, neophodno je da otkrijete uzrok takvog Vašeg ponašanja i, naravno, da se koncentrišete na sadašnjost. Da otpustite prošlost i donesete odluku koja će biti u skladu s Vašim istinskim potrebama i željama.

The post Upoznala sam ženu koja mi se povjerila kako se nije udala jer čeka da se njen muškarac razvede, ubrzo sam otkrila da sam ta supruga zapravo ja by dr. Vahida Djedović appeared first on Azra Magazin.

Author Image
admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *