Članice inicijative „Spasi me“ oglasile se o Severini: Ovo je nasilje nad djetetom

Članice inicijative „Spasi me“ oglasile su se nakon jučerašnje odluke Općinskog suda u Zagrebu, kojom se odlučilo da će sedmogodišnji Aleksandar Popović živjeti s ocem Milanom, dok će ga majka viđati tek dva puta sedmično po nekoliko sati. U Facebook grupi „Spasime“ osvanula je obavijest kojom su se Veljača i njena ekipa oglasile o slučaju i smatraju Severinu žrtvom institucijskog nasilja.

– Kao žene, majke, građanke i inicijativa #spasime, smatramo da je radikalno odvajanje djeteta od primarnog staratelja s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad djetetom. Opravdanje za takav postupak može se vjerujemo naći samo u zlostavljanju djeteta od strane tog istog staratelja. Mi dakako ne znamo šta se događalo u šest godina procesa ni šta stoji u presudi, te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali odvajanje djeteta od majke koje je sedam godina živo zdravo i sretno je krajnja mjera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja – stoji u saopštenju.

– U konkretnom slučaju svjedočimo zdravom, sretnom i prekrasnom dječaku koji je cijeli svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u toku, smatramo da odvajanje djeteta od majke s kojom je živjelo cijeli život nije i ne može biti u najboljem interesu djeteta te mora biti zadnja mjera u zaštiti interesa prava djeteta, što se vjerujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece. Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi #spasime svjedoče svakodnevno, stoga razumijemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovjetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja – zaključile su.

The post Članice inicijative „Spasi me“ oglasile se o Severini: Ovo je nasilje nad djetetom appeared first on Azra Magazin.

Author Image
admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *