Ljekovita svojstva đumbira

 

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je korijen porijeklom iz Indije. Izgleda kao šaka s nepravilnim prstima. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina. Danas se uzgaja ne samo u Japanu i Indiji, već i u Americi. Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola – uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa.

Liječenje uz pomoć đumbira

Đumbir je vrlo ljekovit. Uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala. Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena. Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. S đumbirovim oblozima možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom radi opuštanja cijelog organizma i eliminacije toksina.

Terapija oblozima od đumbira

Terapija đumbirom i oblozima od đumbira potiče razgradnju očvrslih naslaga masnoća, bjelančevina i minerala. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta. Poboljšava krvotok i protok energije, otklanja otrove i toksine.

 

Priprema

Stavite 50 grama đumbirovog praha u vrećicu, koja mora biti od pamučnog poroznog platna. U 5-litarskom loncu prokuhajte tri litre vode. Skinite poklopac i pustite da kroz paru izađe sav klor. Ubacite vrećicu s đumbirom i kuhajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite s vatre i drvenom kuhačom nekoliko puta udarite po vrećici, dok iz nje ne izađe đumbirov sok i ne dobijete vodu blijedo žute boje.

U đumbirovoj vodi potopite tri ručnika i ostavite ih u lavoru da se malo ohlade. Zatim napola iscijedite ručnike i nanesite ih na mjesta namijenjena terapiji.

 

Redoslijed terapije

Prva tri dana s ručnicima namočenima u đumbirovu vodu trljajte refleksne zona tabana lijeve i desne noge te koljena.

Četvrtog, petog i šestog dana stavljajte obloge po cijelom tijelu, a naročito na bolna mjesta

Ujutro prije tuširanja energično trljajte cijelo tijelo ručnikom namočenim u đumbirovu vodu, što djeluje vrlo stimulativno na čitav organizam. Taj postupak poboljšava protok energije i disanja pa ga prakticirajte svakodnevno tijekom 16 ili 24 dana.

 

Đumbir djeluje višestruko:

analgetički: ublažava bolove

sedativno: smiruje i smanjuje razdražljivost

diuretički: pospješuje mokrenje i odstranjuje suvišnu vodu

antimikrobno: uništava patogene mikroorganizme

antiupalno: smanjuje upale i bolove uzrokovane artritisom

Najbolje sredstvo protiv mučnine

 

Đumbirov korijen, ili tačnije podanak, već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije za bolju probavu i protiv mučnine. To je sredstvo za kojim biste prvo trebali posegnuti ako vam je mučno.

Djeluje prvenstveno na probavni sistem, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova. Da đumbir liječi mučninu svih vrsta potvrđuju stoljeća njegove upotrebe, kontrolirane naučne studije te oduševljenje ljudi koji su ga iskušali.

Njemačka vladina Komisija E odobrila je đumbir kao lijek protiv mučnine u vožnji i kao sredstvo za olakšavanje probave. Pionirske studije, koje je u britanskom medicinskom časopisu The Lancet 1982. objavio američki psiholog Daniel Mowrey, dale su djelovanju đumbira na mučninu naučnu vjerodostojnost.

 

Mowrey je otkrio da je ispitanicima posjednutim u rotirajuću sjedalicu bilo manje zlo ako su prethodno uzeli 1000 miligrama (dvije kapsule) đumbira u prahu.Đumbir je bio učinkovitiji od Dramamina i placeba.

Test na 80 danskih mornaričkih kadeta pokazao je da su oni koji su pola sata prije isplovljavanja na uzburkano more uzeli kapsule đumbira bili manje pogođeni morskom bolešću od onih koji su uzeli placebo. Đumbir je smanjio povraćanje za 72%, a zaštita je trajala oko četiri sata.

The post Ljekovita svojstva đumbira appeared first on Azra Magazin.

Author Image
admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *